Afbeeldingen optimaliseren voor je website, hoe werkt dat?

Tegenwoordig is de laadsnelheid van je website niet alleen een rankingfactor voor zoekmachines, maar ook een cruciaal element voor de gebruikerservaring. Een van de grootste boosdoeners voor een trage website? Zware, ongeoptimaliseerde afbeeldingen. Ik zie het vaak genoeg voorbijkomen, een home pagina met een super mooie afbeelding in de header, maar deze is helaas wel 2MB groot. In deze blog post duik ik samen met jou dieper in de rol van afbeeldingen bij de snelheid van je website en leer ik jou de kunt van het optimaliseren voor een super snelle laadtijd.

Waarom Afbeeldingen Belangrijk Zijn voor Snelheid

Afbeeldingen vormen de ziel van je website, maar als ze niet op de juiste manier worden geïmplementeerd, kunnen ze de snelheid en gebruikerservaring op jouw website aanzienlijk beïnvloeden.

1.Bestandsgrootte:

Afbeeldingen met een grote bestandsgrootte nemen meer ruimte in beslag op de server en vragen meer tijd om te downloaden, vooral in omgevingen met langzame internetverbindingen of op mobiele apparaten. Deze vertraging in het downloaden van afbeeldingen kan betekent in een langere laadtijd van je website. Daarom is het super belangrijk dat je voordat je nieuwe afbeeldingen op je website plaatst, deze optimaliseert qua bestandsgrootte. Dit kun je doen door het verminderen van overbodige informatie in de afbeelding zonder dat je merkbaar kwaliteit verliest. Dit kun je doen met verschillende tools die compressie-algoritmes toepassen, hierover later meer info.

2. Serverbelasting:

Ongeoptimaliseerde afbeeldingen zorgen niet alleen voor een trage laadtijd voor gebruikers, maar leggen ook een zware last op de server. Telkens wanneer een gebruiker je website bezoekt, moeten de afbeeldingen van de server worden opgehaald en naar de browser van de gebruiker worden verzonden. Als deze afbeeldingen onnodig groot zijn, verbruikt dit extra bandbreedte en verhoogt het de serverbelasting. Daardoor kan het zijn dat de server trager reageert op verzoeken. Als ondernemer maak je waarschijnlijk gebruik van shared hosting, dus denk je even in dat je met 1000 anderen een server deelt. Als anderen vaak grote belasting op de server leggen heeft het invloed op alle websites op deze server. Optimalisatie van afbeeldingen vermindert deze belasting en zorgt voor een betere interactie tussen de server en de gebruiker.

3. Gebruikerservaring:

Bezoekers verwachten een naadloze en snelle ervaring op jouw website. Wanneer afbeeldingen traag laden, kan dit frustrerend zijn voor gebruikers en zelfs ervoor zorgen dat zij je website verlaten. Een trage website kan ook een negatieve invloed hebben op het bouncepercentage, wat aangeeft hoe snel mensen je website verlaten na het openen van slechts één pagina. Door afbeeldingen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ze snel en efficiënt worden geladen, en blijven bezoekers langer op je website.

Het is dus niet alleen een kwestie van er mooi uitzien, maar ook van ervoor zorgen dat jouw website naar behoren werkt.

Zo optimaliseer je jouw website afbeeldingen

Nu je snapt waarom het belangrijk is om je afbeeldingen te optimaliseren voor je website, geef ik je een paar praktische stappen om je afbeeldingen te optimaliseren:

1. Compressie:

Maak gebruik van compressietools zoals TinyPNG, ImageOptim, of zelfs (betaalde) WordPress plugins zoals Smush om afbeeldingen te verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Dit vermindert de bestandsgrootte aanzienlijk.

2. Formaat Aanpassen:

Schaal je afbeeldingen naar de exacte dimensies die je op de website nodig hebt. Een grote afbeelding die slechts in een klein vak wordt weergegeven, is verspilling van bandbreedte en laadtijd.

3. Lazy Loading Implementeren:

Schakel lazy loading in om afbeeldingen pas te laden wanneer ze binnen het zichtbare deel van de pagina komen. Dit verbetert de initiële laadtijd van de pagina aanzienlijk. Voor WordPress zijn er een heleboel plugins, zoals Smush, die hierbij helpen en afhankelijk van je hosting provider krijg je ook standaard de opties om lazy loading in te stellen.

4. Efficiënte Bestandstypes gebruiken:

Kies het juiste bestandsformaat voor je afbeeldingen. JPEG is ideaal voor foto’s, terwijl PNG geschikt is voor afbeeldingen met transparantie. WebP is ook een moderne optie met goede compressie. Wil je jouw afbeeldingen van JPG of JPEG overzetten naar Webp, gebruik dan gratis online tools zoals convertio.co.

5. Content Delivery Network (CDN):

Een Content Delivery Network helpt met de laadsnelheid door een kopie van jouw website op verschillende servers wereldwijd op te slaan. Dit zorgt voor een kortere afstand tussen jouw bezoekers en de server, wat resulteert in snellere laadtijden. Lees hier alles over waarom je een CDN niet kan missen in jouw SEO strategie.

6. Bestandskwaliteit Aanpassen met Canva:

Gebruik tools zoals Canva om de bestandskwaliteit aan te passen. Verminder onnodige details en verlaag de resolutie van afbeeldingen die niet per se een hoog detailniveau nodig hebben. Houd er rekening mee dat voor online gebruik, een standaard resolutie van 72 ppi (pixels per inch) normaliter voldoende is. Voor afbeeldingen die je gaat afdrukken is dit vaak 300 ppi. Door het verlagen van de ppi van 300 ppi naar 72 ppi kun je de bestandsgrootte aanzienlijk verkleinen zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Ik raad je aan op het optimaliseren van afbeeldingen voor je website niet als bijzaak te zien. Het is een cruciale stap die ervoor zorgt dat je website snel en responsive is op alle soorten apparaten. Door compressie, het aanpassen van formaten en slimme technologieën zoals lazy loading te gebruiken, kun je een website bouwen die niet alleen visueel aantrekkelijk is maar ook een geweldige gebruikerservaring biedt aan je website bezoekers, altijd een win!

Aeyiondy Dorant photo

Hi Ik ben Dee!

Fanatiek rolschaatser en web designer

Ik design en bouw converterende WordPress websites voor ambitieuze ondernemers met groei plannen. Dit doe ik met 10 jaar ervaring in de digitale wereld waaronder meerdere agencies.


Lees ook


Ready, set, go! 

Klaar om alle tips te implementeren op jouw website?

Meld je aan

Meld je aan voor de nieuwsbrief